עבודה מהבית.. האם זה בשבילך?


עבודה מהבית.. האם זה בשבילך?

נכתב על ידי Alon (06/12/07, 18:29:15)

עבודה מהבית: האם עסק ביתי הוא בשבילך?


מאת שי באטון, רו"ח


מה נדרש בכדי להצליח בעסק מהבית? אמביציה, יכולת הנעה אישית, מוטיבציה, תשוקה ויכולת התמדה עיקשת הן תכונות סף. ללא אלו, כל הקשרים והכישורים שבעולם לא יעזרו לך להצליח. ברם, אם תשלב אותן עם כישוריך האישיים, ניסיונך וקשריך, סביר להניח שיהיה לך מה שנדרש.


אז לפני שהינך מקים את העסק הביתי שלך, כדאי שתעבור על הרשימה הבאה, בהצלחה!


האם הינך שאפתן, החותר באופן מתמיד לסיפוק והשמה בחיים שלך? האם אינך מרוצה לחלוטין עד שעשית את הטוב ביותר? אם כן, עסק מהבית הוא בשבילך. כאן אין גבולות, מלבד אלו שתציב לעצמך. ככל שתשקיע יותר בעסק שלך, כך תניב ממנו יותר. אתה בשליטה מוחלטת על ההכנסה שלך, לטוב ולרע. כפי שאמר ראש-הממשלה אהוד אולמרט למפכ"ל החדש רנ"צ דודי כהן בהשבעתו למפכ"ל לאחרונה: "הגעת למקום בו העברת האחריות נעצרת. מכאן והלאה אין לפתחו של מי לגלגל את האחריות." פרשנים עוקצניים השתעשעו בקול רם במחשבה האם התכוון למפכ"ל הטרי או לעצמו... אולם ההיקש לגביך ברור: בעסק הביתי שלך אין למי להעביר את האחריות על ההכנסה שלך. אין אל מי ללכת לבקש העלאה. כולה רובצת לפתחך.


האם הינך עצמאי? אתה לבדך הוא זה שיקבע האם העסק הביתי שלך נידון להצלחה או לכישלון. כמות הזמן והאנרגיה שתשקיע בו תקבע כמה מוצלח תהיה בעסקך הביתי. האם הינך בעל מוטיבציה מספקת בכדי לגרום לדברים להתרחש? בשלבי ההתחלה, העסק הביתי שלך ידרוש כמות עצומה של אנרגיה - עבודה קשה ושעות ארוכות, לרוב ללא תוצאות מיידיות. עליך להיות מוכן להקדיש את האנרגיה הזו ולצפות לתוצאות בביטחון.


האם הינך יצירתי? האם הינך יכול לחשוב על רעיון מסוים ובזמן קצר להפוך אותו למציאות? שווה בנפשך איזה אושר זה לצעוד לתוך הדמיון שלך וליצור רעיון חדש לעסק שלך ולממש אותו. בין אם זה רעיון פרסומי אפקטיבי, שיפור מסוים בשירות או במוצר, דרך יצירתית לחסוך בעלויות וכו' – בידיך יש את הכוח להפוך זאת למציאות.


עליך להיות בעל יכולת הנעה עצמית ומשמעת ברזל. רבים מהאנשים שמקימים עסק ביתי באים מעבודה של 9 עד 6 בערב, ופתאום יש להם חופש להחליט מתי הם עובדים, ללא אילוצי בוסים שמכתיבים להם את סדר היום ותכתיבי זמן שונים למיניהם. נשמע כיף, לא? שים לב: חשוב מאוד שתהיה לך משמעת עצמית כבר מההתחלה, ובעיקר בהתחלה כשעדיין הינך בשלבי ההקמה, שלא להיגרר למבזבזי זמן כמו תוכניות טלוויזיה או שינה ארוכה. לאחר שתבסס את העסק שלך, העומס שייווצר לך לא יאפשר לך את הדברים הללו ממילא אז אל תתרגל אליהם.


לעבוד עם סוגי לקוחות שונים הינו חלק בלתי נפרג מבעלות על עסק. זכור, לקוח מרוצה יספר ללקוחות פוטנציאליים אחרים על שירותיך או מוצריך. עליך לסגל לעצמך את היכולת לגרום ללקוחותיך להרגיש ביטחון וסיפוק משירותיך ומהעבודה עמך.


עליך להתרגל לעבודה בתנאי לחץ. להיות בעל עסק משלך יכול להיות מותח ומתיש לפעמים. אין בוסים שאפשר לפנות אליהם או עמיתים לעבודה שאפשר להיוועץ בהם. המחשבים יקרסו, הפקס ייתקע, לקוחות יהיו דורשניים ועליך לדעת להתמודד עם הכל ולהישאר רגוע. לעולם אל תיכנס לפאניקה! למד לקחת נשימה עמוקה, לחזור לשלוותך ואז לפתור את הבעיה.


עליך להיות מאורגן ובעל הבנה טובה של העסק אליו הינך נכנס. עסקים ביתיים רבים נכשלו כיוון שלא עשו את שיעורי הבית שלהם. קרא ככל שניתן על עסקים ביתיים לפני שהינך מתחיל. חקור את השוק אליו הינך מתכוון להיכנס בכדי להבין את צרכי הלקוחות ואת היקף התחרות.


עליך ללמוד להגיד לא. אם לא לקוחותיך ינצלו אותך. עליך להישאר בשליטה אחרת תמצא עצמך עובד מסביב לשעון עבור רווח מזערי. תחליט באלו שעות ברצונך לעבוד ותיצמד להחלטה זו.


תירוצים, תירוצים


אז עד כמה באמת אתה רוצה את זה? מה עוצר מבעדך? אנשים מציגים תירוצים ע"ג תירוצים, לגבי הסיבה מדוע לא הם לא רוצים לפתוח עסק מהבית. פחד הינו התירוץ הנפוץ ביותר. הפחד מכישלון, הפחד מאי-ודאות כלכלית, הפחד מאחריות, והפחד משינוי הינם הפחדים הרגילים. כעת בוא נבדוק אם הם נוגעים גם אליך.


הפחד מכישלון: רובנו פוחדים להיכשל. זה טבעי. מי רוצה להיכשל במשהו? בעצם, אם אינך מנסה לעשות משהו, אינך יכול להיכשל, ולא תיאלץ להתמודד עם אותם רגשות שליליים. יזמים מצליחים רואים בכישלון הזדמנות. הם מאמינים שאין דבר כזה המכונה כישלון, אלא רק שיעורים. עליך לדעת ללמוד מכישלונותיך בעבר או, כפי שאני מכנה אותם, "ניסיונותיך". אני מתייחס לזה כך: "ניסיתי את זה, זה לא עבד, אז אני אנסה משהו אחר.". אני לא מעניק לכישלון שום כח. אחת מהקלישאות הידועות הינה "עדיף להתחרט על משהו שעשיתי מאשר על משהו שלא עשיתי".


עליך ללמוד שיעורים חשובים מכל אחת מהטעויות שלך. מה עשית לא נכון שאפשר לתקן בפעם הבאה? לעולם אל תמשיך לחיות עם הטעויות שלך. תקן את הבעיה ותכנן נתיב פעולה חדש.


תוכל גם למנוע את הסיכון הטמון בכישלון בכך שתבין מדוע רוב העסקים הביתיים או הקטנים נכשלים ולהישמר מאותן סיבות. להלן חלק מהסיבות:
1. חוסר התלהבות, מוטיבציה, הקדשה אישית והנעה עצמית
2. חוסר ביטחון עצמי
3. חוסר ידע וניסיון
4. חוסר כישורי ניהול הנדרשים להרצת עסק מצליח
5. חוסר יכולת לספק ללקוחות שירותים איכותיים ומקצועיים
6. גישה לא מקצועית
7. חוסר שוק לשירותי או מוצרי העסק


זכור - הצלחה לוקחת זמן. מעטים הם העסקים שמצליחים בן-לילה. זה דורש עבודה, מחשבה חוזרת ונשנית על הרעיונות והוצאה לפועל של תוכניות. תחשוב על הצלחה כעל ריצת מרתון, לא על ספרינט.


הפחד מאי-ודאות כלכלית: זהו פחד ידוע של אלו אשר חיים בודאות כלכלית בהווה של עבודה במשרה מלאה עם תלוש משכורת בסוף החודש. בעסק הביתי אין ודאות כלשהי שתעשה סכום מינימלי של כסף עד סוף החודש. ברם, תוכל לנקוט בצעדים שיאפשרו לך לצלוח את התקופה הקשה עד שהעסק שלך יעמוד על הרגליים. אל תיתן להתמכרות שלך לתלוש המשכורת לבצע סיכול ממוקד לחלומך להיות עצמאי. קח בחשבון שגם אתה עלול להיות מפוטר, מצומצם, מוחלף ע"י עובדי קבלן או אאוטסורסינג או מישהו צעיר ממך. זכור – כשהינך שכיר לעולם עתידך יהיה נתון בידיו ולחסדיו של מישהו אחר.


תחזיק מספיק כסף בצד למחיה של שלושה חודשים, שיעזור לך בתקופה הקשה של הקמת העסק וייצובו. זה ישכך את הלחץ שיהיה לך של לעשות כסף ועכשיו. רבים מתחילים עסק ביתי ב"משרה חלקית" וממשיכים לעבוד בעבודה שלהם במקביל.


הפחד מאחריות: רבים מפחדים מהאחריות הבלבדית. הם אוהבים את האופציה של לגלגל את האחריות למעלה אל הבוס שלהם או הצידה לעמיתיהם מהעבודה, ולתת להם לפתור את הבעיות. הם פוחדים שכשהכל ייפול על כתפיהם הם יקרסו מהלחץ. תכנון מקדים הינו המפתח כאן. כשאתה מקים את העסק הביתי שלך, תחזיק תוכנית מגירה שתיתן מענה למצבים משבריים צפויים. כך שהמשבר יפרוץ, תפעיל מייד את אותה תוכנית מגירה מוכנה מראש. לאחר כמה מצבי לחץ כאלו, כבר תלמד להישאר שלו ולפתור את הבעיות במאמץ לא ניכר.


לסיכום: להיות בעל עסק מהבית יכול להיות מרתק ומתגמל. ישנה תחושה אדירה של סיפוק כאשר הינך משיג את הלקוח הראשון שלך או מסיים את השירות הראשון שלך. זוהי הרגשה שלאחר שחווית אותה פעם אחת אתה רוצה לחוות אותה שוב ושוב ושוב.

http://cashflowclub.org.il


לעבוד מהבית ולהישאר בחיים

נכתב על ידי Alon (06/14/07, 15:04:36)

 
 
 לעבוד מהבית ולהישאר בחיים



כיף לעבוד מהבית? אל תהיו כל כך בטוחים. עבודה מהבית מציבה קשיים שעבודה משרדית לא מציבה: הבדידות, החוסר בגבולות, הקלות שבה אפשר לשכוח שהעבודה נגמרת. אז איך עושים זאת? מדריך מקוצר



מאת: יעל ניסקי, כסף פלוס
 
ברגע שמעתיקים את העבודה לתחומי הבית משתנים החיים ללא הכר. חלק מהקוראים ודאי נאנחים, ומדמיינים כמה נוח יהיה להימנע מהפקקים ומבזבוז הדלק שבנסיעה לעבודה, מהתסכול שבמציאת חנייה, מכאב הלב של תשלום הארנונה הכפולה. אחרים אולי מחייכים כשהם מדמיינים את החזרי המס על הוצאות שוטפות של תחזוקת הבית, זה שמשמש גם כמשרד. יש יתרונות לעבודה מהבית, ללא ספק.
יש יתרונות, אבל יש גם קשיים. מסתבר שלא לכולם מתאים לעבוד מהבית, ובחלק מהמקרים מעבר כזה יכול להיות הרסני. על הקשיים, הבעיות והתמודדויות של אלה שלכאורה יש להם הכל, וכמה מילים על הדרך לצלוח בכל זאת את הקשיים, ולצאת מנצחים.


נשמע קל? אז זהו שלא


אחת הבעיות העיקריות בעבודה מהבית היא בדידות. בעל העסק נמצא רוב היום לבדו, בין ארבעה קירות. אמנם אין בוס, אבל אין גם חברים לעבודה ותנועת אנשים. הבדידות הזו יכולה להכביד, ואינה מתאימה לכולם.


בעיה אחרת, אולי העיקרית שבהן, היא טשטוש הגבולות בין העסק לבית. מצד אחד, בעלי מוסר עבודה גבוה, גבוה מדי, נסחפים לעבודה מרובה ושוכחים את חייהם הפרטיים. גיל אורלי, מנכ"ל "יבולים" לייעוץ עסקי וכלכלי, מזהיר: "עד כמה שהעסק חשוב, אסור לפגוע בשעות הפנאי ובחיים הפרטיים. אם אין זמן למנוחה ואין זמן לצבור כוחות להמשך, בסופו של דבר העסק הוא זה שנפגע". וזאת מבלי להזכיר את המשפחה ובני הזוג, שהשתלטות העסק על הבית עלולה לפגוע בהם באופן אישי. 
הקמת עסק מהבית היא צעד ראשון להרבה אנשים, שזה חלומם (אילוסטרציה: stock.xchg)אנשים אחרים נסחפים דווקא אחר הפיתויים הקורצים של שעות הפנאי, ושוכחים את העבודה. "התוצאה היא שבעל העסק הופך גם לבייביסיטר, גם לבשלן הביתי וגם למכבס האישי. גם במקרה זה העסק נפגע," טוען אורלי.


טשטוש הגבולות יכול גם להתבטא ברמה הכלכלית. בעלי עסקים רבים מערבבים בין ניהול תקציב הבית לניהול תקציב העסק, ומושכים כספים מהבית לעסק ומהעסק לבית. "הדבר גורם לבלגן אחד גדול," מסביר אורלי, "התוצאה היא שהבית והעסק לא מנוהלים בצורה תקינה, עד שלבסוף מתקבלת הודעה מפחידה על חובות גדולים שלא שולמו".


הקמת עסק מהבית היא צעד ראשון להרבה אנשים, שזה חלומם. אולם הבדידות מחד וחוסר הגבולות מאידך יכולות להפוך לאויב העיקרי בדרך להגשמת החלום. "פתיחת עסק בתוך הבית או מחוץ לבית הם שני תהליכים שונים שדורשים הכנה והתמודדות שונה. יש אנשים שנכנסים למתחים, לחרדות עצומות ואפילו לדיכאון בעקבות כך," מסבירה אביגיל סלבר, מאמנת אישית ועסקית. "לא לכל אחד מתאים לפתוח עסק בבית".
לעשות זאת נכון
כל בעיה אפשר לפתור, ואין שום סיבה לוותר על חלומכם בגלל כמה קשיים. אז איך אפשר להגשים חלום, מבלי לאבד את הגבולות?


הגדרת חלל עבודה


כאשר פותחים עסק בבית יש להשקיע מחשבה בחלל העבודה. כשם שצריך להציב גבולות במחשבה ובתפיסת העולם, יש להציב גם גבולות ברורים בבית. עליכם להיות מסוגלים להרגיש שנכנסתם למקום עבודה, גם אם הוא ממוקם בפינת הסלון. כך צריכים להרגיש גם בני המשפחה שלכם, וכמובן הלקוחות. "המשרד צריך להיות אי בבית שכולו מוקדש לעבודה," מסבירה סלבר. "כשם שמעצבים משרד מחוץ לבית, כך צריך לעצב משרד בתוך הבית. לקנות את כל הציוד הנדרש ולייצר חלל פיזי שכולו באווירת עבודה".


אז, אם התכוונתם להסב את חדר הילדים לחדר עבודה למשך היום, ייתכן שזה לא הפתרון. פוסטרים של ברביות, ארנבונים על הקירות וערימות של כביסה לא ישדרו את המסר הנכון, לא לכם ולא ללקוחותיכם. עצבו את החלל בכל הרצינות הדרושה לכך – כיסא נוח, עמדת מחשב מסודרת, תיוקים נוחים, תאורה ואוורור, תוך הקפדה על סדר וניקיון. אורלי מציע טיפ נוסף: "כדאי שלחדר תהיה דלת ואפילו לרשום עליה את שם העסק. הכל צריך לשדר את ההפרדה בין הבית לעסק".


חשוב גם לדאוג שציוד העסק ישמש רק את העסק, ולא יהיה נגיש לכל דרי הבית וחבריהם, במיוחד כדי להגן עליו מפני נזקים ולהגן על לקוחותיכם מפני פגיעה בפרטיותם. הקצאת מחשב נפרד, קו טלפון נפרד, אימייל נפרד ופקס נפרד, יעזרו לכם להציב גבולות ברורים. סלבר מוסיפה: "זה נכון שהרבה אנשים רוצים לעבוד מהבית כדי לחסוך כסף, אבל השקעת משאבים לציוד ועיצוב המשרד, מפנה הרבה אנרגיות ועוזרת בהתמודדות בטווח הארוך, כך שבסופו של דבר נחסך כסף והעסק מתייעל".


אז אולי זה נחמד לעבוד עם מחשב נייד, ולהתהלך עמו מהמטבח לסלון ומשם למיטה. ובכל זאת, זה לא פיתרון מוצלח לטווח ארוך. אם רוצים להצליח, עדיף לא להסתכל על הכסף הקטן, אלא על התמונה הגדולה, גם אם זה קשה בהתחלה. בסוף היום, עדיך לסגור את הדלת מאחוריכם ולהשאיר את העבודה מוגדרת ומוגבלת לחדר העבודה.
גבולות יום עבודה
פתאום אתם מוצאים את עצמכם "קופצים" למשרד? (אילוסטרציה: stock.xchg)"כשאתה הבוס של עצמך, קשה מאד למרוד בו," מסבירה סלבר. שעות עבודה יכולות להתארך עד בלי סוף, ותמיד יש עוד ועוד עבודה לעשות. הבית, בניגוד למשרד, לא באמת נסגר כשהמנקה מגיעה, ופתאום אתם מוצאים את עצמכם "קופצים" למשרד בדילוג קל, להצצה קצרה במיילים באמצע הלילה.


"אף אחד לא יבקש ממני בסוף היום להדפיס כרטיס, אז אפשר פשוט להמציא טקסים קטנים שמסמלים את תחילת היום ואת סופו," אומרת סלבר. גם היא, כיועצת שעובדת מהבית, מספרת שיש לה מספר פעולות שהיא קבעה לעצמה מראש לצורך כך. בבוקר היא מקדישה שעה לקריאת מיילים ובערב מסכמת בדוח מסודר את היום וקובעת את סדר הפעולות למחר. טקסים מסוג זה, טוענת סלבר, נחוצים כדי להזכיר לנו מתי המשרד נגמר והבית מתחיל.


טקס נוסף שיכול לעזור לכם להיכנס לאווירת העבודה הוא להתלבש נאה. פשוט ללבוש את הבגדים שהייתם לובשים לו יצאתם מהבית למשרד. אז אולי לא עמדתם בפקקים בבוקר ובמקום זה קפצתם חדר אחד ליד חדר השינה, אבל לצורך העניין זה לא משנה. "אני צריך להתייחס לעצמי כאילו אני קם בבוקר ועושה את כל פעולות ההכנה לפני שאני הולך לעבודה," מספר אורלי.


את שעות העבודה לא כדאי לקבוע באופן שרירותי, אלא בהתאם לסוג וסגנון העבודה. אם יש לכם לקוחות, הם יכולים להטיל אילוצים על שעות העבודה שלכם – לקוחות עסקיים שמגיעים בשעות היום, ולקוחות פרטיים בשעות הערב. יחד עם זאת, נסו לקבוע את הפגישות שלכם בצורה סבירה, ולהשאיר זמן לארוחות ולמנוחה במהלך יום העבודה, ולמשפחה ופנאי מחוץ לשעות העבודה.


אורלי מספר על אחת מלקוחותיו, אישה שעיסוקה בקופירייטינג ושיווק. מדובר באישה צעירה עם ילדים קטנים, שהצליחה ללוש את שעות העבודה בהתאם לנוחיותה שלה, והלקוחות התאימו עצמם למצב. היא עובדת כל יום מ-8:00 עד 12:30 ומ-20:00 עד 22:00. את שעות הביניים היא מבלה עם הילדים. זה מצב כמעט אידיאלי – רוב בעלי העסקים לא יכולים להרשות לעצמם להיות מנותקים לחלוטין במשך רוב היום מלקוחותיהם – אך כדאי בהחלט לשאוף להגיע לאיזון הנכון, איש-איש בהתאם לאופי עסקיו וצרכיו המיוחדים.
משמעת עצמית
משמעת עצמית נחוצה כדי לעמוד בגבולות שהצבנו לעצמנו, אך גם כדי לעמוד במשימות העבודה. לדברי אורלי, "עסק דורש משאבי חשיבה, ידע וזמן. חלק מהאנשים תופסים בטעות עסק מהבית כתחביב, דבר שבא לידי ביטוי בעבודה לא מקצועית, ללא תוכנית עסקית, ללא תוכנית מימון או תוכנית שיווקית".


אם כן, חשוב ליצור תכנית עבודה מסודרת ויעדים ברורים. אם קבעתם לעצמכם מטרות עבודה לשבוע הקרוב – עמדו בהן. הפיתויים בבית רבית, זה ידוע, אבל אם אתם רוצים שהעסק יצליח, עליכם לדעת לתכנן, ולדעת כיצד לעמוד במטלות שהצבתם לעצמכם.


הדרכת המשפחה


כאשר מקימים עסק מהבית, בני המשפחה צריכים להיות מוכנים לכך. כבעלי עסק, אתם זקוקים לשקט בשעות העבודה. אין טעם להפעיל עסק שבו ילדים מתרוצצים בין הרגליים, כל חצי שעה מישהו דופק בדלת וצעקות נשמעות מחוץ לחדר.


לדברי סלבר, "לפני פתיחת העסק יש לבצע שיחה עם המשפחה, לראות אם הסיטואציה הזאת בכלל מתאימה להם ואם כן, להסביר להם מה מצפים מהם בשעות העבודה". אם אתם מטופלים בילדים קטנים מאוד, סלבר מציעה לשכור בייביסיטר לשעות העבודה, בדיוק כפי שהייתם עושים לו הייתם עובדים במשרד מחוץ לבית. "זה קריטי במיוחד כשאתם מטפלים בלקוחות," היא מוסיפה.


באותה מידה, בני המשפחה צריכים להבין שהעובדה שאתם בבית, לא הופכת אתכם לזמינים עבורם למשך כל היום. "בני המשפחה צריכים לדעת לא להשתמש בי אלא להתייחס אליי כאילו שאני בעבודה. אם אתם צריכים אותי לכמה שעות או יותר – אקח חופש מתוכנן," אומר אורלי.
להתמודד עם הבדידות 
גשו לאירועים, והתחילו להתחכך (אילוסטרציה: stockxchg)בעלי עסקים ביתיים חווים בדידות במשך היום. פעמים רבות הם מוצאים עצמם בעבודה קדחתנית, מוצפים טלפונים ומיילים, אך מבלי שפגשו נפש חיה כל היום. כדי שלא תטפסו על הקירות בסוף כל יום, ישנן כמה פעולות פשוטות שאפשר לעשות כדי להקל על הבדידות.


"חשוב ללכת לימי עיון וכנסים, ולהקפיד על מסגרות של פגישות עם קולגות," אומרת סלבר שמדגישה כי "בכל מקצוע חייבים להמשיך להתפתח ולבוא במגע עם אנשים".


נסו, אם כן, להירשם לארגונים ולהיחשף לכמה שיותר אנשים מהתחום. גשו לאירועים ולכנסים מקצועיים, ובמקום להתחכך בעובדי המשרד התחככו בעצמאיים כמוכם. האופציה הזו אפילו מהנה יותר, כי אתם יכולים לבחור במי תפגשו ובאיזה אירוע.
גמישות בתוך מסגרת
אבל עם כל הכבוד לגבולות ומשמעת עצמית, יש גם מקום לגמישות. אחרי הכל, אנחנו לא רובוטים ולא מתוכנתים מראש לשום עבודה. אם תציבו לעצמכם גבולות לוחצים מדי ויעדים מאתגרים מדי, אתם עלולים לקבל תוצאה הפוכה ומתח נפשי מיותר. אל תהיו בוסים נוקשים מדי כלפי עצמכם.


"עבודה מהבית היא משחק של גמישות וחופש בתוך גבולות," מסכמת סלבר. "זה נכון שבהתחלה אנחנו יותר נוקשים עם עצמנו, אבל עם הזמן לומדים גם היכן להתגמש. לא צריך בכוח לייצר עבודה גם אם אין". אם לקוח ביטל פגישה, לדוגמא, ואין לכם שום דבר על הפרק – מותר לכם לעשות פסקה. התייחסו לילדים, נוחו, אכלו. זה בסדר, וזה יעשה לכם רק טוב.