הזרים משתלטים על ה דירות מנהטן


הזרים משתלטים על ה דירות מנהטן

נכתב על ידי Alon (11/10/07, 08:27:07)

הזרים משתלטים על מנהטן
ההתעשרות העולמית הובילה לצמיחה חסרת תקדים בביקוש של זרים לנדל"ן במנהטן, ביניהם לא מעט משקיעים קטנים
מאת כריסטין הוני


מאז 2003 בילה קני טימונס שלושה סופי שבוע ארוכים בניו יורק. הוא נפגש עם חברים שהכיר מאירלנד, ארץ מולדתו, ביקר בגראונד זירו, חידש את המלתחה שלו בחנויות של ארמני ונייקי, וקישקש עם הברמן בפאב האירי במידטאון על מחירי הנדל"ן.


עבור טימונס, נגר אירי בן 32, הביקורים הללו הספיקו כדי לבצע החלטה. בקיץ שעבר, הוא שילם 10% ממחיר של 760 אלף דולר עבור דירת סטודיו בוול סטריט 75, הנמצאת עדיין בבנייה.


טימונס מעולם לא ראה את הדירה, והוא אינו מתכוון לגור בה. הוא מקווה להשכיר אותה תמורת 3,000 דולר לחודש לאחר שבנייתה תושלם בשנה הבאה, ובסופו של דבר למכור אותה ברווח.


הוא צופה כי הכתובת בוול סטריט תמיד תהיה מבוקשת. "אם אתה לא יכול להשכיר דירה בוול סטריט, איפה תוכל?", אמר טימונס. "זה אחד ממרכזי העסקים הגדולים בעולם".


ההתלהבות מהנדל"ן במנהטן בקרב זרים הולכת וגדלה. סוכני נדל"ן אומרים כי המכירות לזרים עלו בצורה חסרת תקדים, וכי הקונים החדשים תורמים לצמיחה של שוק הדיור במנהטן.


העלייה בביקוש קשורה לגידול במספר הבניינים רבי הקומות במנהטן. לקונים זרים שאינם מתכוונים להשתמש בדירות שלהם כמקום מגורים עיקרי היתה בדרך כלל בעיה לקבל אישור לרכישת דירה מהוועדים בבנייני הקו-אופ. ואולם רכישת דירה בבניינים רגילים אינה מהווה בעיה עבור הקונים הזרים. בנוסף, לעתים קרובות, הדירות במנהטן זולות יותר מדירות דומות בערים כגון לונדון.


ג'ונתן מילר, סגן נשיא בחברת המחקר רדר לוג'יק, מעריך כי הקונים הזרים רכשו כאלף דירות קונדו במנהטן ב-18 החודשים האחרונים, מספר המהווה שליש ממכירות דירות הקונדו במנהטן בתקופה זו.


בדרך כלל, זרימה של קונים זרים מגיעה ממדינות הנתונות בפריחה כלכלית. הפעם, אומרים סוכני הנדל"ן, הביקוש לנדל"ן במנהטן הוא כלל עולמי: הקונים מגיעים מאוסטרליה, קוריאה, רוסיה, ישראל, איטליה וקולומביה.


"בשנות ה-80 המאוחרות היינו תלויים לגמרי בשוק היפאני", אמרה לואיס סאנשיין, מנהלת הפיתוח באלקסיקו גרופ, המוכרת דירות למשקיעים זרים זה יותר משני עשורים. "הפעם מדובר במגוון מסוג אחר. ישנן כמויות אדירות של כסף חדש ברחבי העולם".


במסגרת עבודתה על כמה פרויקטים של דירות קונדו במנהטן, סאנשיין רואה מקרוב את השינוי המתרחש בשוק. לדבריה, קונים מחמש יבשות התעניינו בדירות קונדו שהיא היתה מעורבת במכירתן.


סיבה נוספת לפריחת הנדל"ן במנהטן היא אובדן אמון הקונים בשווקים אמריקאים אחרים, כגון פלורידה. "קיים חשש כי המחירים ימשיכו לרדת", בעיקר במיאמי, אמרה ג'קי טפליצקי, סגנית נשיא בפרודנשל דגלאס אלימן.


טפליצקי מדווחת על זינוק של 20% בפניות בירור מצד תושבי אמריקה הלטינית לגבי שוק הנדל"ן במנהטן, וכן על עלייה מצד מזרח אירופאים, בעיקר רוסים.


זרים רבים שמעו על הפריחה במנהטן מרחוק. טימונס היה אחראי על הנגרות באלף בתים שנבנו על ידי הוליאואק הומס, חברת בנייה אירית. בנוסף, הוא בנה 11 בתים בעצמו כדי למכור אותם ברווח.


כעת כששוק הדיור האירי נכנס להאטה, טימונס החל לרכוש דירות קונדו בדובאי, ורשה ולונדון. הוא קרא על שוק הנדל"ן במנהטן בעיתון אירי, ונעזר בסוכנת נדל"ן מדבלין, קיילי תומאסון, כדי לרכוש את דירתו במנהטן. טימונס אמר כי בכוונתו לעבוד עוד 10 שנים, לשלם את המשכנתאות שלו, ואז לחיות מדמי השכירות שיתקבלו מהנכסים שברשותו.


תומאסון אמרה כי רבים מלקוחותיה, כמו טימונס, מתייחסים לנכסים שהם קונים כאל השקעות. הם לא שואלים שאלות הקשורות לאיכות חיים, על בתי ספר, למשל. "הכל מבוסס על התשואה שיניב שכר הדירה", אמרה. אך לא כל הקונים הם משקיעים.


לאחר שאנה מריה רואיז, קולומביאנית בת 22, החלה התמחות בלשכת המסחר הקולומביאנית בניו יורק, היא חיפשה דירה למגורים. הוריה, המנהלים בית חולים בבוגוטה, ניסו לשכור עבורה דירה, אך החליטו לוותר על כך בגלל העלויות הגבוהות, ובגלל שאין להם היסטוריית אשראי בארה"ב, דבר שהרתיע את בעלי הדירות.


דמי השכירות השנתיים לדירת סטודיו באחד הבניינים אותם בדקה המשפחה הסתכמו ב-33.6 אלף דולר, כשמחצית הסכום משולם כמקדמה. בנוסף, יש לשלם למתווך עמלה של 8,400 דולר. "אמי אמרה ששכירות היא כמו לזרוק כסף לפח", אמרה רואיז.


היא הוסיפה כי לאמה, קלרה, יש כבר ניסיון בהשקעות זרות. הוא מרוויחה כמעט 1,600 דולר בחודש מהשכרת דירת חדר ליד מוזיאון הלובר בפאריס. וכך, על רקע חולשת הדולר שהגדילה את ערך הפזו הקולומביאני, החליטה קלרה לרכוש דירה בניו יורק.


בסיוע סוכן הנדל"ן שלה, ג'יימי בריטמן מבלמארק ריאלטי, משפחת רואיז מצאה דירת סטודיו ב-499 אלף דולר, ברחוב 48, עם נוף לבניין קרייזלר. קלרה מקווה להשכיר את הדירה, לאחר שבתה תסיים את ההתמחות, ב-3,000-3,500 דולר לחודש.